Hírek : A csodás zöldség itt van közöttünk! |
A csodás zöldség itt van közöttünk!
2010.04.13. 12:20

A cékla fogyasztása több, mint egészséges a labdarúgónak! A cékladzsúsz fogyasztása erősíti az állóképességet, a testgyakorlatok lehetséges idejét pedig 16 százalékkal növeli. Az Exeteri Egyetem közelmúltban publikált cikke volt az első, amelyben leírták, hogy a céklában lévő nitrát elősegíti a több oxigén felvételét és teszi kevésbé fárasztóvá az edzést. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a felfedezés érdekes lehet a sportolók állóképességének növelése szempontjából.
Tizennyolc 19 és 38 év közötti férfit vizsgáltak. Ketté osztották őket. Az egyik csoport tagjai hat napon keresztül mindegyikük napi 500 ml céklalét kapott, mielőtt egy szobabiciklivel tesztelték teljesítményüket. A másik csoportnak placeboként valamilyen tablettát adtak. (Tehát olyan készítményt, amely a páciens állapotának javítását kívánja elérni valódi beavatkozás vagy hatóanyagok nélkül, pusztán a kezelésbe vetett hit által.)
A cékla fogyasztását követően a "céklás" csoport átlagban 11 perc 25 másodpercig tekert, 92 másodperccel tovább, mint placebo esetén, ami a mért táv 2 százalékos változásának felel meg. A céklalé fogyasztása esetén ráadásul alacsonyabb vérnyomás-értékeket mértek.
A tudósok még nem teljesen igazolták a jelenség pontos mechanizmusát, azonban úgy vélik, a céklában lévő nitrát okozza az állóképesség pozitív változását. Gyaníthatóan a nitrát a testben nitrogén-oxiddá alakul, ami csökkenti a testmozgás oxigénigényét.
Közben az Exeteri Egyetemtől függetlenül a Peninsula Orvosi Egyetem kutatói is ezen a területen dolgoznak. Remélik, hogy a jövőben további kísérletekre lesz lehetőségük, hogy több részletet tisztázhassanak a nitrátgazdag ételek élettani hatásait illetően.
Andy Jones professzor, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott: "Tanulmányunk elsőként bizonyítja, hogy a nitrátgazdag ételek növelik az edzés hatásfokát. Elégedettek vagyunk a céklalé oxigénfelvételre gyakorolt hatásával, ugyanis ezt az eredményt semmilyen más ismert módszerrel nem lehet elérni, így az intenzívebb edzés segítségével sem. Biztos vagyok benne, hogy mind az amatőr, mind a professzionális sportolók érdeklődni fognak eredményeink iránt. Felfedezésünk azok számára is jelentős lehet, akik rossz edzettségi állapottól szenvednek, ugyanis étkezési összetevőkkel mindennapi életvitelükhöz szükséges fizikumuk jelentősen javítható."
Mi is a cékla?
A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses.

A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Hogyan fogyasszuk?
A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Hetente egyszer, esetleg kétszer ajánlott „céklanapot" tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közé, de sárgarépalével vagy citromlével higítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású. A cékla főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk. A cékla elérhető már por alakban is a boltokban, bár a hazai piacokon frissen vásárolva, feldolgozva és fogyasztva finomabb.
Tippek - tanácsok
Sok háztartásban - főleg télen - főtt céklából készítenek savanyúságot torma felhasználásával. Ilyenkor a céklát héjastól kell megfőzni, ezért főzés előtt jó alaposan meg kell mosni. (Van, aki még kefével is megtisztogatja). Lefedve vagy kuktában kislángon hamarabb megfő, illetve megpuhul.
Érdekesség
A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát.
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során fedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben.
|